Водка Финландия 0,05 л.

Продуктов код:10001
Наличност: На склад
  • 1.60 лв.

Алкохолно съдържание: 40 %
Произход: Финландия

История:
Дестилерията, която произвежда водка Финландия, е основана през 1888 г. от д-р Вилхелм Юслин до ледниковия извор в малкото финландско село Раджамяки. Днес съоръжението на същото това историческо място все още произвежда и бутилира " Финландия".
През 1920 г., след приемането на Закона за забрана на алкохола във Финландия, дестилерията Раджамяки е закупена от финландската държава, за да осигури снабдяване с алкохол за аптеките и за други цели без производство на напитки.
Когато Законът за забраната е отменен през 1932 г., държавата поема изключителен контрол върху производството на водка.
През 1970 г. "Алко", държавна компания за алкохолни напитки, създава марката водка „Финландия“ . Година по-късно марката" Финландия" става първата северна водка, продавана в Съединените щати , както и първата внесена марка водка там, класирана в категорията премиум.
През 1975 г. на мястото на Раджамаки във Финландия е построен нов завод за алкохолни напитки, а дестилационната операция е централизирана в съоръжението в Коскенкорва през 1987 г.
През 2000 г. частната американска компания" Brown-Forman Corporation", базирана в САЩ, придоби 45% от водка "Финландия" , като държавната " Altia Group", наследник на " Alko", запазва 55% от собствеността. Две години по-късно "Brown-Forman" придоби допълнителен дял от 35% от водка" Финландия" . През 2004 г. "Brown-Forman" придобива останалите 20% от водка "Финландия" и поема 100% собственост върху марката.
През 2016 г." Bloomberg " съобщи, че " Brown-Forman" обмисля продажбата на водка " Финландия", която не е коментирана от компанията, а марката не е продадена (към края на 2019 г.).

Производство:
Водка " Финландия" се произвежда от отглеждан във Финландия six row ечемик и чиста ледникова изворна вода.
В съоръжението в Коскенкорва в западна Финландия първоначалната дестилация на ферментиралия ечемик се извършва в седем колони със средна височина 25 метра, използвайки системата за дестилация  под  налягане. Всички останали примеси, включително смъртоносен метанол, както и ситни алкохоли и масла, се отстраняват, тъй като зърненият спирт се премества в непрекъснат процес чрез повече от 200 етапа на дестилация. Целият производствен процес, от разтриването на зърното до крайния продукт,който изтича от колоната, отнема приблизително 50 часа.
Крайният продукт е зърнен спирт с 96,5% алкохолно съдържание, който се транспортира на около 315 километра  на юг до историческия завод за алкохолни напитки в село Раджамяки, близо до Хелзинки. Ечемичният дестилат се разрежда с ледена вода от извора Раджамяки. Тъй като водата се филтрира естествено през пясък и морена, образувана от оттеглящи се ледници по време на ледниковата епоха,  не се използва дейонизация, обратна осмоза или друго изкуствено пречистване - за разлика от някои други водки.

Характеристики

Тегло 0.06666 kg
Водка по бранд Финландия
Разфасовка 0,05 лит.
Произход Финландия