Уиски Обан 14 год. 0.7л.

Продуктов код:10334
Наличност: изчерпан
  • 83.20 лв.

Алкохолно съдържание: 43 %
Произход:  Шотландия

Обан 14год. е едномалцово (сингълмалц) уиски произведено в едноименната дестилерия в едноименния град в Шотландия.Днес марката е собственност на Diageo Диаджио.

Дестилерията „Обан“ е основана от Хю и Джон Стивънсън в Шотландия през 1793 година. Дестилерията доминира с много естетика в производството на единично малцово уиски с отлично качество.

В края на 18-ти век херцогът на Аргайл, запален да създава бизнес по земите си, предлагал ниски наеми на всеки, който би построил къща. Предприемчивите братя Стивънсън (Джон и Хю) купуват остров Белнауа през 1780 г., за да добият право за проект, който да се възползва от тази схема за стимулиране. Те не планираха да построят къща, а град.
През 1793 г. те имаха проект за днешния Обан и в центъра му построиха дестилерия. Година по-късно има писмено доказателство за първата дестилация на уиски, макар че първото официално писмено доказателство е само от 1799 г. Дестилерията на Обан остава собственост на семейството до 1866 г., когато е продадена на местния бизнесмен Питър Къмсти, който я държи до 1883 г., когато я продава на Джон Уолтър Хигин.
През този период репутацията на Обан нарастваше, но транспортът винаги беше труден. Въпреки че Обан вече беше процъфтяващо пристанище, отне време, за да стигне уискито до основния пазар в Глазгоу. Спасението му е дадено през 1888 г., когато до градчето е прокарана железопътната линия от Глазгоу. 
По късно Хигин ремонтира и възобновява дестилерията ,след което я продава през 1898 г. на друг предприемач, Александър Едуард [Aultmore, Craigellachie], който запазва собствеността си до 1930 г., когато предава собствеността на DCL (сега Diageo) Диаджио.
През 60-те Обан е разчитал на милостта на индустрия, която е била в експанзивно настроение и така до 1968 г.когато DCL обявява, че ще бъде затворена. Решението обаче е променено заради сградата на сегашния неподвижен дом през 1972 г.
Скоро след това (през 1979 г.) Обан става производител в новата категория на едномалцово уиски с пускането на 12-годишно уиски . През 1989 г. то е променено на 14-годишно, когато Обан се присъединява към Classic Malts Selection. Точно в този момент той започва да развива своите последователи на американския пазар.

„Обан 14 годишно“ е създадено в рибарския град Обан, Шотландия. Произвежда се по специална традиционна технология от преди два века. Класическо 14 годишно малцово уиски от дестилерия „Обан“. Притежава аромат на дим, сено, водорасли, вкусът му е богат на цитруси, изключително плътен и сладък.
Oban 14 Year Old е флагмана на дестилерията и емблематичен представител на крайбрежната част на Хайлендс.Oban е едномалцово уиски, предлагащо на консуматорите възможността да открият богатото разнообразие на вкусове, което категорията предлага.

Характеристики

Тегло 1.3 kg
Тип Скоч
Уиски по бранд Обан
Разфасовка 0,7 лит.
Алкохолен % 43% алк.
Период на отлежаване 14 год.
Произход Шотландия