Газирана Вода

Газирана Вода.
Вода с добавен към нея въглероден диоксид (СО2) под формата на газ се нарича газирана вода.
Счита се, че първият човек, газирал вода с въглероден диоксид, е Уилям Браунриг през 1740 г., макар той никога да не публикува труд по темата.Независимо от него, газирана вода случайно получава и Джоузеф Пристли през 1767 г., когато открива начин за инфузиране на вода с въглероден диоксид, след като окачва купа с вода над цистерна за бира в пивоварна в Лийдс, Англия.Той пише за „странното удовлетворение“, което получава, когато я пие, а през 1772 г. публикува труда си Насищане на вода с фиксиран въздух. Йохан Якоб Швепе разработва процес за производство на бутилирана газирана вода, базиран на метода на Пристли, като така основава компанията Швепс в Женева през 1783 г. Швепс считат Пристли за „баща на своята индустрия“.Първата бутилирана газирана вода всъщност е Швепс Сода, напитка продавана в търговската мрежа и в наши дни.
Газираните води,могат да бъдат или естествено ефервесцентни при източника, или като резултат от добавянето на въглероден диоксид (CO2).

Законодателството прави разграничение между:

«Естествено газирана вода», когато съдържанието на CO2, намиращо се в бутилираната е идентично с това, на откритото при източника;
«Натурална минерална вода с прибавен газ от извора», когато нивото на CO2, установено в бутилирана е по-голямо от това при източника и;
«Газирана натурална минерална вода», когато CO2, намерен в бутилираната е от произход различен от този на находището, от който идва водата.
«Газирана вода — Сода» — когато газировката е постигната изцяло чрез изкуствено обогатяване с CO2.

В онлайн магазина Zakupi.bg ще откриете богато разнообразие от различни видове газирана вода във всякъкъв вид опаковки ,отговарящи на вашите нужди,доставени до вашия дом или офис на куриер.