БИРА

Бирата, наричана също пиво, е най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света и третата най-популярна напитка изобщо след водата и чая. Произвежда се чрез  ферментация и варене на нишесте, получено главно от зърнено-житни култури – най-вече малцов ечемик, но се използват и пшеница, ръж, царевица, ориз, овес, сорго, лимец. Ферментацията става с помощта на мая. Бирата се ароматизира с хмел, който придава горчивина и действа като природен консервант. Също така може да се добавят и други аромати посредством билки и плодове. 

Според начина на ферментация бирата най-общо се дели на ейл, лагер и ламбик,а според плътността и цвета бирите биват светли,специални,тъмни,червени,бели и т.н. Обикновено алкохолното съдържание на бирата е между 4 и 6 %, макар че съществуват и по-високо алкохолни бири, както и безалкохолни. Бирата е популярна по цял свят, като в много страни ежегодно се провеждат фестивали на бирата. Един от най-известните е германският фестивал Октоберфест.

В онлайн магазина Zakupi.bg ще откриете богато разнообразие от различни видове бири, от различни краища на света и на световноизвестни производители. Ние предлагаме всякъкви видове бира във всякъкви разфасовки-стъклени бутилки и метални кенове, пластмасови бутилки, кегове и всичко според вашите нужди на атрактивни цени доставено до вашия дом или офис на куриер.
 
Бирата е сред тези алкохолни напитки, които могат да се консумират според настроението – като аперитив и в комбинация с най-разнообразни храни,най-вече рибни и пилешки ястия,пържени картофки,паста,пица,мезета и др.